Când ai scris “Sfârşit”, e abia începutul... La fiecare 15 secunde este publicată o carte...
O recenzie de carte este o lucrare editorială sub forma unei prezentări scurte-medii a unei cărţi publicate, realizate de către un cititor neutru al cărţii, numit recenzent. Prezentarea vizează în special conţinutul cărţii - povestea, ideile şi argumentele principale - dar şi elemente de stil, estetică literară, precum şi descrierea propriei experienţe a recenzentului cu lectura cărţii.
Recenzia nu este numai o descriere, ci conţine inclusiv elemente de evaluare şi recomandare bazate pe expertiza recenzentului. Recenzia este o lucrare obiectivă, onestă, de natură critică, şi poate expune atât plusuri, cât şi minusuri ale lucrării recenzate.
Prin toate aceste aspecte, recenzia este diferită de synopsis (descrierea titlului de către editură).
Pentru cărţile cu subiect ştiinţific, recenzia vizează inclusiv încadrarea ştiinţifică a subiectului relativ la literatura de specialitate existentă şi poate analiza conceptele şi argumentaţia teoretică în detaliu. Recenziile ştiinţifice pot fi academice (destinate publicării într-o revistă ştiinţifică) sau non-academice (destinate industriei cărţii).
Audienţa unei recenzii este aceeaşi cu cea a cărţii recenzate, formată din potenţialii cititori ai cărţii; excepţie fac recenziile academice, destinate mediului academic.
Importanţa recenziilor în industria cărţii este binecunoscută. Într-o industrie a cărţii globalizată şi tehnologizată, în care internetul joacă un rol esenţial, un nou titlu de carte trebuie să “îşi facă loc” către cititori printre sutele de milioane de titluri existente, la care oricine are acces de oriunde. La fiecare 15 secunde este publicată o carte la nivel mondial. În cadrul aceluiaşi gen literar, categorie, domeniu şi chiar subiect, concurenţa este acerbă, astfel că “ceva” trebuie să propulseze un titlu în faţa altora pentru a fi mai vizibil şi mai atractiv. Acesta ar fi elementul de marketing pur care motivează necesitatea recenziei de carte. Dar mai sunt şi alte elemente, care ţin de însăşi natura cărţii.
Cartea este un tip aparte de produs, pentru care descrierea editurii, coperta şi chiar rating-urile de tip ‘stele’ nu sunt suficiente pentru a convinge un potenţial cititor să o citească. Recenziile detaliate, scrise de către alţi cititori sau experţi sunt decisive pentru acest demers. Cu cât un titlu acumulează mai multe astfel de recenzii, cu atât va fi mai bine vândut. O dovadă faptică în favoarea acestui principiu este site-ul
Amazon, unde se poate vedea cum numărul de recenzii (de la trei stele în sus) ale unui titlu se asociază un loc mai sus sau mai jos în clasamentul vânzărilor din categoria sa, cu cât acel număr este mai mare, respectiv mai mic. Pentru titlurile care ajung “de succes”, marketingul prin recenzii funcţionează după principiul “bulgărelui de zăpadă”: recenziile atrag noi cititori, dintre care unii, la rândul lor, vor posta recenziile proprii privind cartea citită şi aşa mai departe.
De se întâmplă asta?
Cartea nu este un product comercial precum – să spunem – un aspirator, pe care îl alegem în baza caracteristicilor sale tehnice şi a rating-urilor bune ale clienţilor care spun că îşi face treaba perfect, anume curăţarea prafului – scopul pentru care a fost creat. Experienţa clientului cu un astfel de produs este diferită de experienţa cititorului cu lectura cărţii, deoarece fiecare cititor are propria experienţă senzorială cu o carte, care nu este reductibilă la un simplu rating formal de ‘bun’ sau ‘rău’ sau “aşa şi aşa”.
La o carte, nu numai conţinutul sau povestea “face treaba”, dar şi stilul, tonul, ideile noi şi emoţiile pe care aceste elemente le declanşează cititorului. Aceste emoţii sunt personalizate după individualitatea, cunoştinţele, experienţele de viaţă, preferinţele literare şi profilul psihologic al fiecărui cititor.
Scopul unui cititor nu este numai acela de a găsi o poveste plăcută sau de a învăţa ceva, ci şi de a experimenta senzaţii noi, asociate cu acel conţinut. Toate aceste experienţe personalizate ale lecturii nu pot fi reflectate într-un rating fără cuvinte, ci într-o recenzie detaliată şi scrisă cu pasiune. De aceea, o recomandare pentru citire provenind dintr-o astfel de recenzie este mult mai valoroasă pentru cititorul nehotărât decât una provenind din alte canale de promovare şi chiar recenziile negative sunt luate în considerare într-un mod pozitiv, tocmai pentru că reflectă aceeaşi experienţă personalizată.
Recenzii de cititor, de autor şi recenzii-expert »
Publicarea recenziilor de carte »
Copyright © 2021 - Infarom
Design: OS Templates
Imagini: OnePixel