Când ai scris “Sfârşit”, e abia începutul... La fiecare 15 secunde este publicată o carte...
Conţinutul recenziei şi profilul recenzentului nu sunt singurele elemente care determină succesul unei recenzii. Ca orice produs scris, recenzia are nevoie de expunere, pentru a fi accesată de cât mai mulţi cititori. Canalele obişnuite pentru publicarea recenziilor sunt: librăriile virtuale (care oferă această funcţionalitate), directoare şi platforme multifuncţionale dedicate cărţilor, site-uri de recenzii de carte, blogurile recenzenţilor şi ai iubitorilor de carte, reviste literare şi de specialitate (online şi fizice), pagini dedicate cărţilor şi recenziilor din media socială (Facebook,
Linkedin, etc.).
Odată ce o carte a fost recenzată, recenzia poate fi publicată – în general fără restricţii – de către autor, de către editură şi/sau de către recenzent pe oricare din aceste categorii de canale media.
Nu există o reţetă standard sau optimă a publicării recenziilor. În general, se urmăreşte prezenţa recenziei pe cele mai mari librării virtuale (internaţionale şi locale), cum ar fi
Amazon sau Barnes & Noble, în pagina titlului respectiv, precum şi pe cea mai mare platformă online dedicată cărţilor,
Goodreads. Iată o scurtă descriere a acestor canale:
Amazon (www.amazon.com) – Cea mai mare librărie virtuală a lumii, prezentă în topul primelor cinci companii din USA, care s-a lansat ca retailer online de cărţi, dar acum vinde şi produse din alte categorii. Operează mai multe site-uri locale în mai multe ţări şi are un trafic lunar mediu de peste 2,5 miliarde de accesări. Include şi o platformă marketplace, unde comercianţii pot vinde produse similare cu cele listate. Cărţile listate pe Amazon sunt în format clasic (pe hârtie) sau Kindle (ebook). Amazon are un sistem bine pus la punct de recenzii pentru cărţi, care permite doar cumpărătorilor postarea de recenzii şi rating-uri. Statistica asociată recenziilor include şi numărul de voturi asupra utilităţii unei recenzii. Orice editură îşi poate lista titlurile pe Amazon (în orice limbă) şi poate posta recenzii editoriale la propriile titluri. Autorii de cărţi îşi pot crea o pagină personală de prezentare şi beneficiază de diverse instrumente şi facilităţi, printre care accesul la rapoartele de vânzări ale propriilor titluri. Amazon include şi o platformă de self-publishing, doar pentru formatul Kindle.
Barnes & Noble (www.barnesandnoble.com) – Una din cele mai mari librării virtuale ale lumii, care operează inclusiv un lanţ mare de librării fizice pe teritoriul SUA. Editurile îşi pot lista titlurile pe Barnes & Noble prin intermediul unui aggregator partener al librăriei. Oricine care are un cont poate posta recenzii la cărţile listate. Barnes & Noble are inclusiv o divizie de publicare, funcţionând şi ca editură.
Goodreads (www.goodreads.com) – Subsidiară a Amazon, este cea mai cunoscută platformă online pentru iubitorii de carte, funcţionând ca director de titluri şi ca forum de discuţii între autori, recenzenţi şi cititori. Orice membru poate lista un titlu (în orice format), posta recenzii, crea liste de cărţi, evalua prin rating-uri. Cititorii pot acorda rating-uri cărţilor lecturate, cu sau fără recenzie. Titlurile sunt conectate prin link-uri către pagina de pe Amazon unde sunt listate. Autorii îşi pot crea propria pagină de prezentare. Orice membru se poate conecta cu un autor, punându-i întrebări, şi poate participa în grupuri de discuţii cu subiecte diverse, existând inclusiv grupuri destinate conectării autorilor şi recenzenţilor. Platforma are inclusiv facilităţi de tip social media, existând posibilitatea pentru un membru de a adăuga prieteni dintre alţi membri. Site-ul oferă şi informaţii, articole sau interviuri din industria cărţii, precum şi concursuri cu premii pentru membrii cu activitate bogată.
Recenziile titlurilor de ficţiune au o audienţă foarte largă, unde practic orice iubitor de carte este un potenţial cititor, astfel că aceste trei mari canale (plus canale similare locale) trebuie să facă parte din strategia de publicare a unor astfel de titluri.
Este recomandată şi publicarea ţintită, în funcţie de categoria titlului. Spre exemplu, recenzia unei cărţi de poezii poate fi publicată inclusiv pe site-urile dedicate poeziei.
Pentru titlurile de non-ficţiune, recenziile pot fi publicate şi pe canale asociate cu subiectul, specialitatea sau domeniul cărţii. De exemplu, pentru o recenzie a unei cărţi despre grădinărit se poate încerca publicarea pe un site influent sau într-o revistă cu acest subiect, care listează şi cărţi specifice.
Publicarea ţintită este esenţială pentru recenziile ştiinţifice, deoarece cărţile cu subiecte legate de ştiinţă au o audienţă mult mai restrânsă. Aceste recenzii îşi au locul inclusiv în reviste generale de ştiinţă (de popularizare sau educative) şi alte site-uri dedicate ştiinţei şi acestei literaturi specifice. Recenzentul unui astfel de titlu este în măsură a sugera noi canale de publicare, conform propriei experienţe profesionale.
În concluzie, o recenzie va atrage atenţia asupra titlului recenzat prin conţinutul său, numele, profilul şi statutul recenzentului, cu condiţia să însoţească titlul şi fie prezentă pe canalele de expunere preconizate.
Ce este recenzia de carte. Puterea recenziilor de carte »
Recenzii de cititor, de autor şi recenzii-expert »
Copyright © 2021 - Infarom
Design: OS Templates
Imagini: OnePixel